Rugby

Rugby is de nummer 1 sport in Nieuw Zeeland, er zijn meerdere competities gaande, zo is er de ITM Cup, Super Rugby en de Rugby Championship. Super Rugby is een competitie waarin clubs het tegen elkaar opnemen, voor Nieuw Zealand spelen de Chiefs, Crusaders, Hurricanes, Highlanders & Blues, voor Australië de Reds, Brumbies, Waratahs, Rebels & Force, en voor Zuid Africa de Stormers, Bulls, Sharks, Cheetahs & Lions. In de Rugby Championship, (voorheen de Tri Nations), gaan de All Blacks (Nieuw Zeeland), Wallabies (Australië), Springboks (Zuid Afrika) en de Puma’s (Argentinië) de strijd aan met elkaar. De ITM Cup is een competitie waar Provincies het tegen elkaar op nemen. Hierin spelen Auckland, Bay of Plenty, Counties Man, Canterbury, Hawke’s Bay, Manawatu, North Harbour, Northland, Otago, Southland, Tasman, Taranaki, Waikato & Wellington. Er is ook nog Rugby-League, dit is een variant van rugby waar het er iets ruiger aan toe gaat op het veld. De puntentelling in de verschillende competities kan verschillen.

De All Blacks

Dit zijn de nationale helden, een All Black worden is het hoogste wat je kunt bereiken in NZ Rugby. Je ziet ze af en toe voorbij komen in reclame spotjes en tijdens mijn vlucht naar Nieuw Zeeland, maakten ze ook hun opwachting in het instructie/veiligheids-filmpje in het vliegtuig, erg leuk! Voor elke wedstrijd (na het zingen van het volkslied) wordt de Haka uitgevoerd, dat is een traditionele oorlogs-dans van de Māori, wat altijd gevolgd woord door luid gejuich van het publiek en soms een tegenhanger van de tegenstander (Fiji en Samoa hebben ook een traditionele dans). in 2011 zijn ze wereldkampioen geworden tijdens het WK in Nieuw Zeeland, en in 2015 werden ze tijdens het WK in Engeland weer wereldkampioen!

Het WK

Het wereld kampioenschap van 2011 werd in Nieuw Zeeland gehouden en ik ben zo ontzettend blij dat ik hierbij was! Er stond in de krant dat er tijdens bepaalde momenten in de finale en de officiële ceremonie erna, letterlijk aardbevingen gemeten waren onder Eden Park (rugby stadion in Auckland). Het artikel schrijft dat de metertjes 25 meter onder de grond normaal gesproken vulkanische erupties en aardbevingen meet, maar gevoelig genoeg is om te registreren hoe 60.000 fans in het stadion tijdens een belangrijke try de aarde echt doen beven! Lees het hele artikel

untitled

De regels van het spel (in grote lijnen)

Elke wedstrijd duurt 80 minuten, verdeeld over twee helften van 40 minuten. De bal is ovaal en mag niet voorwaarts gegooid worden, hij mag wel voorwaarts getrapt worden. Elk team bestaat uit 15 spelers (8 ‘forwards’ en 7 ‘backs’)

Tackles zijn legaal en een goede manier om de bal af te pakken. Ze komen meestal erg agressief over, maar rugby wordt gespeeld door echte mannen, dus geen probleem! Een speler die getackeld word moet de bal naar een andere speler zien te krijgen of loslaten.

Een ‘Line Out’ is een soort ingooi, maar dan wat extremer, de spelers in het veld worden letterlijk opgetild om de bal hun kant op te krijgen.

Penalties worden o.a. gegeven als de bal voorwaarts gegooid wordt of het buiten spel is (je mag als speler niet voor de speler van hetzelfde team met de bal staan)

Een ‘knock on’ is wanneer de bal voorwaarts ‘stuitert’ als je ‘m niet goed opvangt, het spel wordt hervat door een ‘scrum’. In een scrum staan een aantal spelers van de teams tegen over elkaar, de bal wordt in het midden gegooid en de spelers proberen door het andere team weg te duwen de bal te pakken.

Scoren
Om een ‘try’ te scoren, moet de bal op de grond achter de lijn gedrukt worden. Een try is 5 punten waard. Het team dat de try gescoord heeft krijgt de kans ‘to convert the score’ (conversion) door de bal tussen de palen te trappen. Goed voor 2 punten extra.

Als er een overtreding gemaakt is, krijgt het andere team een penalty, de bal wordt dan geplaatst op de plaats waar de overtreding plaatsvond en het team krijgt de kans om de bal tussen de palen te trappen. Je kunt hier 3 punten verdienen.

Drop Goal: als je niet door de verdediging denkt te komen kun je je kans grijpen en de bal tussen de palen schoppen wanneer je maar wil. Hiermee verdien je 3 punten (mijn iPhone applicatie Rugby 2011 zegt dat Engeland met een Drop Goal de wereldtitel pakte in 2003)

De ‘Rugby Spirit’
De All Blacks zijn hier dubbel zo populair als Oranje in Nederland, de scheids is hier geen hondelul als hij een beslissing neemt en de spelers gaan niet in discussie over de beslissing! Supporters zitten hier gewoon door elkaar en worden niet gescheiden door hekken. Iedereen juicht als er gescoord word, door welk team dan ook en er zijn geen spreekkoren. Spelers en supporters zingen het volkslied uit volle borst mee met hun hand op het hart.