Nieuw Zeeland bestaat uit 2 eilanden, het Noordereiland en het Zuidereiland, verder zijn er nog een aantal kleinere eilanden. Wellington is de hoofdstad en ligt in helemaal in het zuiden van het Noordereiland. De oorspronkelijke bewoners zijn de Māori’s en dus wordt er hier Engels en Māori gesproken. Vooral op het Noordereiland kom je veel cultuur tegen, het Zuidereiland is iets dunner bevolkt en staat bekend om al het natuurschoon. Er wonen hier ongeveer 4,5 miljoen mensen, 15% van de bevolking is Māori, 68% heeft een Europese achtergrond en de overigen bestaan voornamelijk uit Aziaten en ‘Eilanders’ (Samoa, Fiji, Cook Eilanden enz). Ongeveer 3 miljoen mensen wonen op het Noordereiland (waarvan ± 1 miljoen in en rond Auckland) De bekendste Nieuw Zeelander van dit moment is denk ik Peter Jackson, de regisseur van de Lord of the Rings triologie. Op veel plaatsen in Nieuw Zeeland kun je dan ook locaties uit de film bezoeken. Sommige zijn nog precies in originele staat, zoals Hobbitstee, andere locaties zijn gewoon weer een grasveldje of overhangende boom en heb je je geheugen (of een screenshot) nodig om alles te herkennen.
Geografisch gezien is Nieuw Zeeland het meest geïsoleerde land ter wereld, het dichtstbijzijnde buurland Australië ligt op ± 2000 km in noordwestelijke richting. Ook ligt Nieuw Zeeland op de ring van vuur (ring of fire, een ringvormig gebied rond de Grote Oceaan, waar regelmatig aardbevingen en vulkaanuitbarstingen plaatsvinden). De laatste grote aardbeving vond plaats in Christchurch op 22 februari 2011, waarbij 165 mensen zijn omgekomen en talloze gebouwen zijn verwoest. Daarna zijn nog veel naschokken gemeten in en rondom de stad.
Auckland is de grootste stad van het land en ligt in het noorden van het Noordereiland. Het gebied waar de stad op gebouwd is, bestaat uit ongeveer 48 uitgedoofde vulkanen. Op het smalste punt is de het land maar 2 km breed. Vanaf Mount Victoria in Devonport heb je een mooi uitzicht op de skyline van Auckland.
Wellington staat bekend als een regenachtige en winderige stad, maar is ook erg mooi, zeker als de zon schijnt. Zo is er de botanische tuin waar je vanuit het centrum met een cable car naartoe kunt. Bij Civic Square heb je een prachtig uitzicht over de haven en het turquoise water. In deze stad bevindt zich ook de Weta Group, een bijzonder bedrijf die digitale karakters tot leven brengt en waar ook wapens en ander materiaal gemaakt wordt voor films als Avatar, Lord of the Rings, Master and Commander en Kuifje. Hierdoor wordt Wellington ook wel Wellywood genoemd en was er tijdens mijn verblijf in Nieuw Zeeland een heftige discussie gaande of er ook wel of niet net als in Hollywood een Wellington sign zou moeten komen. Uiteindelijk mochten de inwoners er over stemmen en staat het Wellington sign niet ver van het vliegveld. Goed te zien als je met het vliegtuig aankomt in Wellington. In de tussentijd (tijdens het WK Rugby) hadden ze er een All Blacks sign neergezet!
Hamilton, de vierde stad van Nieuw Zeeland heeft niet erg veel toeristische trekpleisters. Wel hebben ze de Hamilton Gardens, een park met een aantal thema-tuinen en ik geloof de enige Māori-tuin van het land. Wel ligt deze stad vrij centraal en kun je makkelijk uitstapjes maken naar trekpleisters in de regio, zoals de Glowworm Caves, Hobbitstee en Raglan (hét surfstrand van de regio). Waarschijnlijk trok het gebrek aan toeristen mij erg aan. De mensen zijn hier, net als in de rest van het land erg vriendelijk en open. Veel van mijn collega’s leerden mij van alles over de gebruiken en geschiedenis van de Māori’s en waren ook geïnteresseerd in mijn achtergrond, ik heb ze zelfs speculaas en stroopwafels leren eten, en aan het einde van het jaar zelfs kruidnootjes…
Verder heeft Nieuw Zeeland bijna alles; er zijn hier regenwouden, moerassen, bergen, gletsjers, tropische regios ‘s, wintersport gebieden en er zijn hier geen giftige dieren te vinden.
De nummer 1 sport hier is Rugby, het is denk ik nog populairder dan voetbal in Nederland. Het grote verschil is alleen dat je hier geen spreekkoren hebt, en supporters van de verschillende teams zitten hier gewoon naast elkaar! Meer over rugby vind je op de speciale rugby-pagina.