Verenigde Staten

Juni 2006 ben ik voor de eerste keer in de Verenigde Staten geweest. Mijn vader had een cursus in Denver (Colorado) en vroeg of ik zin had om mee te gaan, natuurlijk wilde ik dat! De eerste vijf dagen zijn we in Denver geweest, daar heb ik onder andere Denver Zoo, Denver Aquarium en het Museum of Nature and Science bezocht, die had daar toen een expositie over Bodies, waarbij echte lichamen tentoon werden gesteld. We zijn ook naar Rocky Mountain National Park geweest. Daarna zijn we via Arches National Park, Bryce Canyon National Park, Grand Canyon National Park (North Rim) en Zion National Park naar Las Vegas gereden. Hier zijn we een halve dag geweest.

Net na de kerst in 2006 zijn we weer naar de Verenigde Staten geweest, dit keer om familie te bezoeken in Flagstaff, Arizona. Ook hier hebben we veel van de omgeving gezien. We hebben nu de South Rim van Grand Canyon National Park gezien, we zijn naar de Meteor Crater geweest, Sedona en naar Sunset Crater Volcano National Monument. We zijn ook bij de traditionals PineCone Drop geweest in Flagstaff tijdens oud & nieuw.

Tijdens mijn wereldreis in 2010 ben ik in de VS begonnen in Boston (Massachusetts) en daar heb ik ontzettend genoten van de Indian Summer, wat een pracht, al die kleuren! Ik heb ook een bezoekje gebracht aan de Cheers bar en heb een ‘skywalk’ gedaan in de Prudential Tower en ik ben bij een basketbal wedstrijd geweest tussen de Boston Celtics en de New York Knicks! Daarna ben ik toch wat onverwacht naar New York gegaan en heb hier de Halloween Parade bijgewoond (schijnt de beste van Amerika te zijn). Natuurlijk heb ik ook in Central Park rondgelopen en stuitte hier op filmopnamen met Chris Rock, ook heb ik het vrijheidsbeeld, Times Square, Empire State Building en Wall Street bezocht. Daarnaast ben ik nog een paar dagen bij familie geweest vlakbij Syracuse. Tijdens mijn verblijf in Canada hebben we nog een uitstapje gemaakt naar Lynden in Washington State, een stadje met Nederlandse roots. Ik ben zelfs enkele dagen in Seattle geweest, voordat ik naar San Francisco ging. En wat een geweldige stad is San Francisco, daar was ik echt van onder de indruk! Ik ben hier natuurlijk over de Golden Gate Bridge gelopen, heb Alcatraz van binnen gezien, talloze Victoriaanse huizen gezien, waaronder de bekende Postcard Row en heb ook een ritje met de beroemde cable car gemaakt. Andere hoogtepunten waren Fisherman’s Wharf, Golden Gate Park en hippies die er in de bus een dolle boel van maakten! Als laatste ben ik in Los Angeles geweest, hier ben ik in Hollywood geweest, Santa Monica en op Rodeo Drive.

De Verenigde Staten van America bestaat uit 50 staten en het district Columbia. De hoofdstad is Washington D.C. De Verenigde Staten zijn na Rusland en Canada het grootste land ter wereld en heeft na China en India de meeste inwoners, ± 307 miljoen.

De Amerikaanse vlag bestaat uit 13 strepen en 50 sterren, de strepen staan voor de 13 oorspronkelijke koloniën en de sterren voor de 50 staten. Het wit in de vlag staat voor de waarheid, het rood voor moed en het blauw voor gerechtigheid.

Alaska is de grootste staat; Rhode Island de kleinste. Californië heeft de meeste inwoners; Wyoming de minste.

Alaska en Hawaii zijn de enige 2 staten die niet aan andere staten grenzen. Het enige vierstaten-punt (Four Corners) bestaat uit Utah, Colorado, New Mexico en Arizona.

In 1999 bracht ‘United States Mint’ van elke staat een speciaal kwartje uit. Gedurende 10 jaar kwamen er 50 kwartjes uit, in volgorde van wanneer ze zijn toegetreden tot de Verenigde Staten.

De Wills Tower (Sears Tower) in Chicago, Illinois is het hoogste gebouw van de VS. Deze toren is 442 meter hoog en bestaat uit 110 verdiepingen.

De VS heeft meer dan 50 National Parks, waarvan er 16 op de Werelderfgoed lijst staan van UNESCO.

Arizona, The Grand Canyon State

Arizona is op 14 februari 1912 als 48e staat toegetreden tot de VS en heeft Phoenix als hoofdstad. Deze staat heeft een woestijnklimaat, met hete zomers en milde winters. Een deel van Arizona heeft daarentegen wel skigebieden en behoorlijke sneeuwval in de winter. Grote trekpleister in deze staat is de Grand Canyon. Ook is hier een keer een meteoor ingeslagen en heeft een krater van ruim een kilometer in diameter. Ongeveer een kwart van Arizona dient als land voor de Hopi’s, Navajo’s en andere stammen.

Californië, The Golden State

Deze staat is als 31e toegetreden tot de Verenigde Staten op 9 september 1850. Sacremento is de hoofdstad, maar Los Angeles, San Diego, San Jose en San Francisco zijn groter. Het hoogste en het laagste punt (van het ‘vaste land’) liggen in deze staat, je vindt hier ook de hoogste bomen van de VS.

Colorado, The Centennial State

Colorado is op 1 augustus 1876 als 38e staat toegetreden tot de VS en heeft Denver als hoofdstad. Het stadje South Park uit de gelijknamige tekenfilmserie ligt in Colorado. De soapserie Dynasty speelde zich af in Denver. De Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival 1979 was een ode aan de staat Colorado. Zo’n 30 km buiten Boulder ligt het dorpje Nederland, zo genoemd naar aanleiding van een Nederlandse mijnonderneming die hier een mijn uitbaatte.

Massachusetts, The Bay State

Massachusetts is als zesde staat toegetreden tot de Verenigde Staten, op 6 februari 1788. De staat behoort tot de regio New England en heeft als hoofdstad Boston. In deze stad vind je veel geschiedenis terug, er is zelfs een hele route aangelegd die je kunt volgen door de stad: Freedom Trail. Er zijn verschillende tv-series die zich afspelen in Boston, zoals Cheers, Boston Legal, Boston Public en Rizzoli & Isles.

Nevada, The Silver State

De naam Nevada is afgeleid van het de Spaanse naam van de nabij gelegen Sierra Nevada bergketen. Deze staat is als 36e toegetreden tot de Verenigde Staten op 31 oktober 1864. Carson City is de hoofdstad van deze staat. Om de economie te stimuleren werd in 1931 het gokken gelegaliseerd en dat vormt nu nog de grootste bron van inkomsten. Nevada is de enige staat in de VS waar prostitutie legaal is. Ook kun je hier gemakkelijk trouwen en scheiden.

New York, The Empire State

De staat New York is op 26 juli 1788 als 11e toegetreden tot de Verenigde Staten. Vorige eigenaren van deze staat waren de indianen, Nederlanders en Britten. Albany is de hoofdstad, maar bekender is New York City, het financiële en culturele hart van de VS. De staat heette eerst Nieuw Amsterdam, maar werd later vernoemd naar de Duke of York.

Utah, The Beehive State

Utah is op 4 januari 1896 als 45e staat toegetreden tot de VS en heeft Salt Lake City als hoofdstad. In deze staat wordt over het algemeen veel minder alcohol genoten dan in andere staten en heeft hierdoor minder last van criminaliteit.

Washington, The Evergreen State

Deze staat is als 42e toegetreden tot de Verenigde Staten op 11 november 1889, Olympia is de hoofdstad en is vernoemd naar George Washington, de eerste president van de VS. Seattle is de grootste stad van deze staat en de tv serie Grey’s Anatomy speelt zich hier af, net als de boeken 50 tinten grijs, van de Britse schrijfster E.L. James. De eerste Starbucks opende haar deuren hier in 1971, op Pike Place Market.