Canada

Ik heb het goed naar mijn zin gehad in Canada! Ik vond de Niagara watervallen zeer indrukwekkend en zou daar nog wel een keer naartoe willen. Vanaf de Canadese kant heb je een prachtig uitzicht op de Horseshoe Falls en de American Fall. Verder ben ik natuurlijk bij mijn familie geweest en heb meer het echte Canada meegemaakt dan het toeristische Canada. Al heb ik ook erg genoten van de uitstapjes naar Vancouver en Whistler! Ik vond het ook supergaaf om bij een ijshockeywedstrijd te zijn en thanksgiving te vieren met familie!

Canada is het op één na grootste land ter wereld en bestaat uit 10 provincies en 3 territoria (Alberta, British Columbia, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland and Labrador, Nova Scotia, Ontario, Prince Edward Island, Quebec, Saskatchewan). De naam Canada komt van het Indiaanse woord kanata, wat nederzetting betekent. Ottawa in de provincie Ontario is de hoofdstad. In het grootste deel wordt Engels gesproken, maar in de oostelijke provincies spreken ze Frans. Sinds de jaren ’60 heeft zich een scherpe politieke scheiding ontwikkeld tussen het Franstalige Québec en de Engelstalige provincies, zelfs in die mate dat menigeen in Québec onafhankelijk wilde worden van Canada. Tijdens mijn verblijf in Canada in 2010 was er een hevige discussie gaande over de bekers bij Tim Hortons; in de Engelstalige provincies stonden er Maple-leafs op afgebeeld en in het Franstalige gedeelte wilden ze er de fleur de lis op hebben. Naast het Frans en Engels zijn er in Canada 11 Indiaanse- en Inuittalen bestaande uit meer dan 65 verschillende dialecten.

Canada is een vrij dunbevolkt land met ± 33 miljoen inwoners. De meest noordelijke, bewoonde, plaats in Canada (en de wereld) is Alert op het eiland Ellesmere. De zuidelijkste stad van Canada, Windsor ligt op dezelfde breedtegraad als Barcelona in Spanje. In de winter kan het in grote delen van Canada, zoals op de prairies en in het noorden onder de -40º celcius worden, terwijl het aan de kustgebieden zoals bij Vancouver vooral mild en regenachtig is in de winter.

De olympische spelen hebben drie keer plaats gevonden in Canada, in 1976 de zomerspelen in Montréal, in 1988 de winterspelen in Calgary en in 2010 de winterspelen in Vancouver. De meest populaire sporten van Canada zijn hockey (ijshockey dus) en lacrosse. Verder doen ze het goed in skiën, schaatsen, rugby, curling, basketbal en Canadian football.

Enkele iconen van Canada zijn de maple-leaf, bever en inukshuk.