Spanje

Mijn favoriete stad in Europa is met stip Barcelona! Tijdens een zomervakantie in Spanje, zijn we met een dag-trip naar Barcelona geweest en hebben de Sagrada Familia bezocht, Camp Nou (Fc Barcelona) en de Ramblas. Het was liefde op het eerste gezicht! Ik heb wat meer informatie opgezocht over Fc Barcelona en kwam erachter dat ze een Nederlandse coach hadden en meer Nederlandse spelers dan de gemiddelde Nederlandse club… Sindsdien is Fc Barcelona mijn favoriete voetbalclub.

Een paar jaar later ben ik samen met een vriend, Collin, nog eens terug gegaan en heb meer kunnen genieten van alle bezienswaardigheden. We hebben nu ook de tijd gehad om de magische fontein te bewonderen en na wat research over de architect Antonió Gaudí, hebben we naast de Sagrada Familia nu ook Park Güell, Casa Batlló en Casa Milà bezocht.

In 2005 deden we op school een project over sprookjes en hiervoor moesten we een portret, een studio en architectuur opname maken. Ik hoefde niet lang te denken over de architectuur opname, Casa Batlló is hier perfect voor!

Spanje ligt in het zuiden van Europa en heeft ongeveer 47 miljoen inwoners, de hoofdstad is Madrid. Kenmerkend aan dit land is de variatie aan culturen en klimaten. Naast het Spaans zijn Catalaans, Baskisch en Galicisch ook officiële talen. Door deze sterke identiteit van deze regio’s hebben ze eerder autonomie gekregen van de staat, en mogen ze meer zaken zelf beslissen.

In Spanje wordt ’s middags siësta gehouden, vooral in de zomer. De siësta duurt in Spanje van 14.00 tot 17.00 uur, ook al kan dat plaatselijk verschillen. Tijdens de siësta zijn veel winkels gesloten, en rusten of slapen de meeste mensen. Hierdoor wijken de school en werktijden iets af van de rest van Europa, 10:00 tot 14:00 uur en van 17:00 tot 21:00 uur. Ook winkels zijn vaak tot 21:00 uur open. Of winkels sluiten tijdens de siësta hangt af van de regio, maar in het centrum van de grote steden zoals Barcelona zij de winkels van 10:00 tot 21:00 uur open.

De enige keer dat de Olympische Spelen in Spanje werden gehouden, waren de Zomerspelen van 1992, in Barcelona. Er deden 9.956 atleten mee uit 196 landen. Er waren 28 sporten, onderverdeeld in 257 evenenten. Nederland won 2 gouden, 6 zilveren en 7 bronzen medailles. Klik hier voor meer details over de zomerspelen in Barcelona.

Barcelona was in 1888 en in 1929 het decor voor de wereldtentoonstelling. 1888 was een groot succes, maar de meeste gebouwen zijn alweer afgebroken. De wereldtentoonstelling van 1929 was eigenlijk gepland voor 1917, maar het werd door de oorlog uitgesteld. De locatie van deze wereldtentoonstelling was de berg Montjuïc. Hiervoor werden onder andere Plaça d’Espanya, Palau Nacional, de magische fontein en het Spaanse Dorp ontworpen.