Oostenrijk

Oostenrijk heb ik voornamelijk in de winter gezien. Toen ik wat jonger was, zijn we een aantal keer wezen skiën in Fieberbrunn, een gezellig skigebied in Tirol. Daarna zijn we ook in Saalbach-Hinterglemm en Königsleiten geweest, beide skigebieden zijn wat groter en je kunt hier mooie tochten doen. Het was wel wennen, geen live-muziek bij de après ski, maar ik heb het hier toch ook goed naar mijn zin gehad!

Fieberbrunn, Königsleiten en Saalbach-Hinterglemm.

Oostenrijk heeft ruim 8 miljoen inwoners, waarvan er 1,6 miljoen in de hoofdstad Wenen wonen. Drie kwart van het land ligt in de Alpen en maar 32% is lager gelegen dan 500 meter. Dit land grenst aan 8 andere landen: Duitsland, Italië, Hongarije, Tsjechië, Slovenië, Zwitserland, Slowakije en Lichtenstein. De officiële taal is Duits, maar in de grensstreken zijn Hongaars, Kroatisch en Sloveens ook officiële talen. De hoogste berg in Oostenrijk is de Großglockner met 3797 meter. Het diepste punt van Oostenrijk is Hedwighof in Burgenland met 114 meter boven zeeniveau. Het grootste meer is het Neusiedler Meer, dat zich bevindt op de grens met Hongarije en op een hoogte van 115 meter. Het heuvelland, de laagvlakten en de dalen hebben een landklimaat en boven de 1500 meter is een hooggebergteklimaat. Het westelijk deel van het land is beduidend natter dan het oosten. Gebieden aan de zuidkant van de Alpen hebben mediterrane trekjes.

Oostenrijk heeft zijn sporen nagelaten in cultuur en dan met name in de muziek is dit een grootmacht! Gustav Klimmt, Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Strauss zijn enkele grootheden die hier geboren of opgegroeid zijn. Falco is een popmuzikant die in de jaren ’80 veel succes had. Bekende filmster is natuurlijk Arnold Schwarzenegger.