Italië

Mijn eerste kennismaking met Italië was op zomervakantie toen we naar Corsica gingen en in Genua op de boot stapten. Begin 2015, zijn we in Sëlva (Südtirol) op wintersport geweest. Ik ben zeer te spreken over het hele gebied. De pistes waren goed te doen, er waren genoeg blauwe, rode en zwarte pistes voor iedereen. Ook de après ski was gezellig. En de mensen waren vriendelijk en behulpzaam, ook niet onbelangrijk!

Italië is een land van ± 300.000 km2, met zo ongeveer 62 miljoen inwoners. De hoofdstad is Rome. Binnen Italië bestaan 2 onafhankelijke enclaves; Vaticaanstad en San Marino. In Zwitserland ligt een enclave van Italië; Campione d’Italia. De vorm van het land lijkt nogal op een laars, waardoor ze ook wel de Laars van Europa worden genoemd.

In de oudheid speelt Italië een grote rol. De Romeinen namen kennis en cultuur van de door hen veroverde Grieken over en pasten deze praktisch toe. Zelf brachten zij veel innovaties voort op bouwkundig, militair, bestuurlijk en juridisch terrein. Hun aquaducten, circussen, triomfbogen en de restanten van de wegen die zij in hun hele rijk aanlegden, zijn nog op veel plaatsen te vinden. Later stond in Italië, meer bepaald in de regio Toscane, de wieg van de renaissance. Op 17 maart 1861 vond de Italiaanse eenwording plaats, en sinds de monarchie in 1946 door de bevolking werd weggestemd, is Italië een republiek.

In dit land bevinden zich een aantal bergketens; de Italiaanse Alpen (de berg Mont Blanc de Courmayeur is met 4765 meter het hoogste punt van Italië), de Dolomieten en de Apennijnen. Er zijn hier ook een aantal grote meren; Lago Maggiore, Lago di Como, het Lago d’Iseo en Lago di Garda. En de belangrijke rivieren zijn de Tiber, de Arno en de Po. Het grootste deel van Italië heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en zachte winters. In het noorden is het kouder dan in het zuiden. Het klimaat is daar enigszins vergelijkbaar met dat in België en Nederland, maar met koudere winters en warmere zomers. In de Alpen en de Apennijnen heerst een pool/hooggebergteklimaat en valt er vaak sneeuw. Op Sicilië is het nog warmer en valt er minder neerslag.

Veel winden in Italië hebben een naam, zoals de tramontana, wat ‘over de bergen’ betekent. Deze straffe, koude noordenwind is vooral voelbaar in de winter. Het is een droge wind, doordat al veel neerslag in het noorden is gevallen. De uit Griekenland afkomstige ‘Greco’-wind lijkt erg op de tramontana, maar brengt meer wolken en dus meer neerslag mee.