IJsland

IJsland is niet een bestemming waar je direct aan denkt als je op vakantie gaat en ik had er zelf nooit echt over nagedacht, maar toen ik op internet informatie opzocht over tickets, was Iceland Air niet al te duur en na wat meer research zag ik dat je hier af en toe ook het noorderlicht kan zien en dat was eigenlijk alles wat ik nodig had… Ik ben erg onder de indruk van dit land en ik ga zeker nog eens terug! Waarschijnlijk weer naar hetzelfde hostel en hopelijk langer dan 1 week!

IJsland is het op één na grootste eiland van Europa en heeft ongeveer 400 duizend inwoners. Reykjavík, in het zuidwesten, is de hoofdstad. IJsland heeft vier nationale parken: Jökulsárgljúfur National Park, Skaftafell National Park, Snæfellsnes National Park en Þingvellir (Thingvellir) National Park, de kustlijn is ongeveer 5000 km lang. De IJslanders zijn nakomelingen van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. De meeste buitenlanders zijn Denen. Geslachtsnamen worden in IJsland bijna niet gebruikt: de IJslanders hebben patroniemen, zoals ‘Karlsdóttir’ (‘dochter van Karl’) of ‘Grímsson’ (‘zoon van Grímur’). De voornaam is nog altijd belangrijker dan het patroniem: in telefoonboeken en andere alfabetische persoonslijsten wordt men op zijn voornaam gerangschikt.

Sommige IJslanders geloven in het verborgen volk (huldufólk) en enkele beweren ze gezien te hebben. Er is een museum in Reykjavík gewijd aan het verborgen volk. Het is een oud IJslands geloof en de meeste IJslanders respecteren de traditie. Een Skeptische houding kan onvriendelijk overkomen. Opvallend is dat IJsland bijna geen bomen heeft, de Vikingen hebben al het hout gebruikt voor huizen en boten, waardoor en niks meer overbleef. De bomen en bossen nu zijn aangeplant.