Holocaust monument

Vannacht weinig geslapen. Ik voelde gistermiddag een migraine opkomen en helaas hielp het niet om met een ibuprofen die in de kiem te smoren. Ik lag er zeer op tijd in, maar het heeft helaas niet geholpen, en een paar keer boven de pot gehangen. Het zal een combinatie van factoren zijn geweest, ongetwijfeld versterkt door het warme weer.

Voorzichtig één broodje gegeten bij het ontbijt, met een kopje thee, in tegenstelling tot het gebruikelijke keizerbroodje met roerei en spek, geroosterde boterham met jam en een broodje met kaas, tomaat en komkommer.

Om een uur of één had ik bij de Brandenburger Tor afgesproken met Eddie en Lydia voor de lunch. Echt leuk dat zij nu ook in Berlijn zijn! We hebben een panini gegeten en wat bijgekletst, heerlijk in het zonnetje, die gelukkig vandaag wat minder hard scheen dan gister. Met zo’n 23ºc was het erg aangenaam!

Ik had niet heel erg de behoefte om veel te doen vandaag en besloot het holocaust monument te bezoeken, en daarna wat te chillen op het voormalig vliegveld de Tempelhof.

Het holocaust monument is een imposant werk van 2710 betonnen blokken die variëren van 20cm tot 4,7 meter hoog met een tussenruimte van 95 cm. Dit roept volgens de architect Peter Eisenman een gevoel van desoriëntatie en isolement op, wat symbolisch is voor hoe de Joodse bevolking zich gevoeld moet hebben tijdens het Nazi-bewind. Er was onder het monument ook een ruimte die je kon bezoeken, met een kamer met namen, en kamers met andere informatie, maar voor nu vind ik dat te intens.

Hierna heb ik de metro gepakt naar het voormalig vliegveld Tempelhof. Dit vliegveld is tijdens de oorlog erg belangrijk geweest voor de invoer van voedsel en goederen, maar is in 2008 definitief gesloten voor vliegverkeer. Nu is het een park waar je over de landingsbanen kunt fietsen en skaten. Op sommige velden broeden veldleeuwerikken die bijna verdwenen waren, andere velden mogen gebruikt worden om te vliegeren. Je kunt er goed vertoeven op een aangename dag als vandaag.

Verder heb ik niet veel meer gedaan. Ik heb in het hostel beneden een kopje thee gedronken, en daarna mijn spullen ingepakt, want morgen ga ik weer naar huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sidebar

Blog

Archief