Potsdam

Vandaag dan de tour langs enkele paleizen en kastelen. Het belooft een warme dag te worden (tussen de 35º en 40º), maar daar laat ik mij niet door tegenhouden. Ik ging mee met zo’n locale bustour, die niet alleen Park Sanssouci deed, mar ook een stukje van de stad Potsdam liet zien en daar wat informatie over gaf. Op zich wel interessant, maar de uitvoering was niet optimaal. Het had beter gekund naar mijn idee. Zo waren er koptelefoons die je alle informatie gaven in 8 verschillende talen, maar de gids babbelde er in het Duits vrolijk doorheen door de microfoon, hierdoor het door de koptelefoon wat lastig te volgen was.

De eerste stop was bij het nieuwe paleis en dit paleis zag er helemaal niet nieuw uit, maar juist erg vervallen. We konden 20 minuten uit de bus en kregen ter plekke informatie van de gids. Helaas was zijn Engels niet heel erg goed, en was het lastig te begrijpen waar hij het over had. Beetje jammer. De tweede stop, bij Slot Sanssouci, ook van een minuut of 20, gaf een mooi zicht op het zomerverblijf van een Friedrich de 3e (geloof ik). Een mooi gebouw, met een prachtige tuin aan de ene kant en een mooi uitzicht op de heuvels aan de andere kant. Ik kan wel begrijpen dat hij hier zo graag kwam. De derde, tevens laatste stop van de tour, bracht ons bij Slot Cecilienhof waar na de oorlog druk vergaderd is door diverse wereldleiders over de toekomst van het naoorlogse Duitsland.

Op de terugweg van de tour had je de mogelijkheid om in het stadscentrum uit te stappen, in plaats van door te rijden naar het station, waar de tour ook is gestart. Ik was de enige die gebruik maakte van deze optie, en heb mijzelf eerst getrakteerd op een lekker ijsje. Geen overbodige luxe in deze hitte! Ik heb nog enkele foto’s gemaakt hier in het centrum, maar ik voelde een lichte hoofdpijn opkomen, en ik was klaar met de warmte, dus ik ben niet heel erg lang gebleven.

Terug in het hostel eerst een pilletje ingenomen en wat gegeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sidebar

Blog

Archief