De Muur

Vandaag ben ik begonnen bij de East Side Gallery, dat is openluchtmuseum waar een 1316m van de Berlijnse Muur nog staat. (Langste openlucht museum ter wereld). Dit gedeelte is in 1990 beschilderd door artiesten en bevat veel kunst met een politieke boodschap. Ik heb ook veel gezien over vrijheid.

Daarna ben ik naar het Wall-museum gegaan, dat ligt er vlakbij. Het museum was wat kleiner dan ik had gedacht, met heel veel kleine kamertjes waar beelden en teksten te zien waren van de periode net na de oorlog, tot aan de val van de muur in 1989. Ik vond het erg intens allemaal, en heb hier en daar een traantje weggepinkt. Zo triest dat dit is gebeurd! Ik moet zeggen dat ik tijdens de val van de muur 8 jaar was, en mij alleen nog enkele beelden kan herinneren van een menigte mensen bij de muur, dat er een deel van de muur om ging, en alle emoties die daarbij horen. Ik begreep er destijds niet zo veel van, maar als je hier al die beelden ziet en langs de muur loopt, dan doet dat echt wat met je. Ondanks de hitte loop je toch de hele tijd met kippenvel.

Eerst maar even bijkomen en rustig lunchen, in de schaduw natuurlijk! Ik zat mij een tentje naast de muur, genaamd ‘Pirates Berlin’. Ik had een kleine pizza besteld, maar hij was toch nog te groot om helemaal op te krijgen! En ze hadden een erg lekker citroendrankje, die goed was tegen de dorst!

Daarna ben ik naar de Berliner Dom gegaan, een grote kathedraal die volgens de audiotour in de oorlog zo zwaar beschadigd werd, dat de koepel door de vloer, de crypte in is gestort. Hier staat ook het grootste orgel van Duitsland (geloof ik). Ik ben zelf niet zo van de orgelmuziek, maar het ziet er grandioos uit! Natuurlijk veel goud in het gedeelte bij het altaar. Ik heb nog een kaarsje gebrand voor opa, en één voor mijn collega die eerder deze maand is overleden. Er was ook een klein museum en je kon met een trap daarboven om het uitzicht over Berlijn vanaf de koepel te bewonderen. Je moest hiervoor wel allerlei smalle trappen op en gangen door. Als laatste kwam je in de crypte, daar liggen enkele generaties van de familie Hohenzollern, dit is één van de grootste familiegraven van Europa. Het viel mij wel op dat er erg veel kleine sarcofagen staan van kinderen. Erg triest als je erover nadenkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sidebar

Blog

Archief