Lang Leve Linkshandigheid

Vandaag, 13 augustus, is de dag! Een speciale dag, gewijd aan alle linkshandigen in de wereld. En voor wie het nog nit duidelijk was, daar ben ik er één van. Om te beginnen, linkshandigen zijn in de minderheid, ongeveer 10 to 15 procent van de mensheid is linkshandig. Dat percentage is altijd al zo geweest. Het is nog steeds niet duidelijk hoe linkshandigheid is ontstaan, er zijn verschillende theorieën over, maar nog geen officiële wetenschappelijke verklaring. Het verschilt ook in welke mate je linkshandig bent. Sommige mensen doen alles met links, anderen schrijven alleen met links.

Afgezien van de vlekken tijdens het schrijven, heb ik mijn enige ‘trauma’ van mijn linkshandigheid opgelopen op de basisschool. De vulpennen waarmee we schreven hadden een mooie diepblauwe of -groene kleur, en ik als linkshandige moest met een vieze rood-bruine vulpen schrijven, terwijl ik zo graag een blauwe wilde… En dan valt dat natuurlijk nog erg mee, ik heb wel verhalen gehoord van mensen die met de liniaal op hun hand geslagen werden omdat ze met hun linkerhand schreven. Vreemd eigenlijk…  

Zelf zie ik mijn linkshandigheid als een voordeel. De wereld is nu eenmaal op rechtshandigheid gericht en dit heeft mij gedwongen om sommige handelingen met rechts uit te voeren, waardoor mijn ‘rechtshandigheid’ beter ontwikkeld is dan de linkshandigheid van een rechtshandig persoon. Snap je ‘m nog? Zo zijn er dingen die ik met beide handen kan, of zelfs alleen met rechts. Het is soms ook verwarrend, ik kan een muis niet met links bedienen, alleen met rechts, maar tegelijkertijd mis ik de fijne motoriek tijdens het ‘muizen’, wat erg frustrerend is. Oplossing; ik heb een Wacom pen tablet, waarbij je een ‘pen’ als muis gebruikt.

Tijdens mijn wereldreis ben ik in San Francisco terecht gekomen bij Lefty’s, een winkel met alleen maar linkshandige artikelen. Ik heb ook online een winkel gevonden waar je linkshandige artikelen kunt bestellen: de Linkshandigen Winkel en de Linkshandigen Shop.

Enkele bekende linkshandigen zijn:

 • Ludwig van Beethoven
 • Leonardo Da Vinci
 • Paul McCartney
 • Kurt Cobain
 • M.C. Escher
 • Hugh Jackman
 • Whoopi Goldberg
 • Albert Einstein
 • Oprah Winfrey
 • Babe Ruth
 • Barack Obama
 • Bill Clinton
 • Napoleon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sidebar

Blog

Archief