Lord of the Rings

Pa en ik werden om 8.30 met een busje opgehaald vanuit het centrum, dus we moesten al vroeg ons bed uit om op tijd in Wellington te zijn. Geen zon vanmorgen, wel bewolking… Na een lange zoektocht naar een kopje thee (alles ging pas laat open vanmorgen) hadden we een leuk cafeetje aan de haven gevonden, waar we een bakkie hebben gedaan. Daarna weer terug naar de I Site waar we werden opgehaald. De chauffeur/gids stelde zich voor als Randall, een gezellige man waar je makkelijk een praatje mee maakt over bijvoorbeeld rugby, haha. De eerste stop was een uitkijkpunt waar je een mooi uitzicht had over de Wellington baai. Daarna de eerste Lord of the Rings stop waar ze de scènes hebben opgenomen waar Merijn en Pepijn paddestoelen vinden, en waar alle hobbits over de weg heen tuimelen. Een paar meter verderop zie je ook waar Frodo roept “Get off the Road!!”. Randall had een aantal foto’s mee genomen waarop duidelijk de bomen te zien waren die nu voor onze neus stonden. Alleen op de foto’s is de belichting natuurlijk anders en in dat stukje waar de hobbits onder de boomwortels schuilen voor de ring-geesten, is de boomstronk weer weggehaald (dat was een plastic ding geloof ik), maar de kuil was er nog en in de achtergrond zie je dezelfde bomen! Voor de sfeer heb ik hier een foto bijgezet van een ander stel van onze groep die in die kuil zitten. Even verderop zie je overhangende takken die je ook in de film ziet. Dit was een erg interactieve tour, want degene die wilden konden de scène ‘naspelen’ voor de foto. Zie de foto’s hieronder….

Op een andere bekende foto zie je een paard met ring-geest die met tegenlicht gefotografeerd is, ook dat moest natuurlijk nagedaan worden en aangezien ik een capuchon had, moest ik de ring-geest zijn. Het stel dat zich net in de kuil probeerde te verstoppen ‘speelde’ het paard en dit is best een leuke foto geworden.

De gids gaf erg veel informatie over hoe sommige scènes op het Noordereiland zijn opgenomen en andere op het Zuidereiland. Zo vallen de Hobbits bijvoorbeeld hier in Wellington van dat heuveltje (zie foto) en landen ze op de weg met een achtergrond die op het Zuidereiland ergens is opgenomen. Ze zijn ook begonnen met filmen hier in Wellington, dus er zijn bepaalde stukken van later in de films eerder opgenomen dan stukken die je in het begin van de film ziet. Best interessant om eens te horen hoe zoiets in zijn werk gaat.

We zijn ook naar de Weta Cave geweest, hier worden alle animaties met de computer gemaakt en worden miniaturen van sets gebouwd, karakters (orks enzo) vormgegeven en allerlei rekwisieten gemaakt zoals zwaarden, harnassen en speren. Ze lieten ook een ‘behind-the-scenes’ video zien met achtergrond informatie over hoe ze te werk gaan en voor welke producties ze dingen gemaakt hebben. Grote namen zoals de Lord of the Rings en The Hobbit (die momenteel gefilmd wordt hier in Nieuw Zeeland) dus, maar ook Avatar, Master and Commander en Kuifje staan op hun cv. Dit is ook gelijk een mini-museum en gift-shop in één waar je van alles en nog wat aan collector-items kunt kopen. Beetje duur allemaal…

Zo rond twaalf uur hebben we geluncht in een klein restaurantje aan het water, die aan de buitenkant versierd was met schelpen en andere dingetjes. De eigenaars hebben Nederlandse roots, dus ik zag ergens een molen en een schip met de Nederlandse vlag. Best grappig.

Na een leuke tour langs de kust van Wellington en grappig verhaal over de honden in deze stad die kunnen lezen (zie het bordje op de foto) kwamen we bij het gedeelte waar ze een jaar bezig zijn geweest met de opnamen van Helm’s Deep en Minas Tirith en even verderop kwamen we bij de rivier die ze op drie verschillende plaatsen voor de film hebben gebruikt. Ik geloof dat de ‘fellowship’ hier in kano’s te water gaat. Ze hebben hier vooral de close-up opnames gemaakt, en ik staar hier net zoals Legolas in de verte… Een stukje verderop hebben ze deze rivier ook gebruikt voor een scène … en een paar km verder op wordt dezelfde rivier gebruikt als Frodo door Arwen op een paard wordt meegenomen en doet ze iets met het water doet om de ring-geesten op afstand te houden. Dit was ook vlakbij de plaats waar ze Rivendel hebben gefilmd. Nu was het gewoon een stukje grond met wat struikjes en een paar bomen, maar met de foto’s erbij en de plattegrond, kon je duidelijk zien waar ‘Frodo’s slaapkamer’ was. Randall had hier ook weer een heleboel te vertellen en een stukje verder had je de ‘Legolas-boom’ waar ze wat promotie-foto’s hebben gemaakt van Orlando Bloom als Legolas. Ook hier ging iedereen als elf op de foto, met ‘Prik’ het zwaard. Hij vertelde hoe je moest staan en kijken en in welke richting je het zwaard moest houden. Echt zo grappig! Het was inmiddels wat harder gaan regenen (het begon als miezer) maar de meesten bleven toch wachten tot ze ook als elf op de foto konden.

De laatste stop was de tuin van Isengard, waar Gandalf en Sauromon een wandeling maakte tijdens een belangrijke discussie over hoe te handelen tegen het opkomend kwaad. Je zag hier ook het grasveld waar eerst in de film Gandalf Isengard komt binnenrijden op zijn paard en waar later de Orks alle bomen omver trekken.

Ik vond dit een erg leuke excursie en dat was mede dankzij de interactiviteit en de geweldige verhalen van Randall! Als iemand mij gister had verteld dat ik vandaag een hobbit, elf of ring-geest zou zijn, had ik ‘m niet geloofd…

Ik denk dat ik de films snel maar weer eens moet kijken!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sidebar

Blog

Archief