All Blacks!!!!!!

Vandaag de eerste mega drukke dag in de pub! De World Cup is nu ongeveer een week aan de gang en nu de tweede wedstrijd voor de All Blacks, toevallig hier in Hamilton… YES!!

We hebben de afgelopen weken meerdere staff meetings gehad om de laatste puntjes op de i te zetten. Er was nog een heleboel te doen en klaar te zetten in de pub, dus iedereen was vroeg aanwezig. We hebben een soort van caravan op de parkeerplaats en een extra bar in de function-room plus twee bbq’s buiten. Nu maar hopen dat het niet gaat regenen!!

Zo rond het middag uur begonnen de mensen binnen te komen en voor ik het wist was de hele pub gevuld met mensen! Het was gezellig druk en aan de bar stonden de mensen drie rijen dik te wachten tot ze aan de beurt waren! Na enige tijd (het voelde als enige tijd, maar in werkelijkheid was het een paar uur later) werd het weer wat rustiger en liep de pub weer leeg, de lege glazen stapelden zich op en iedereen begaf zich naar het stadion. Arran, mijn baas, riep mij van een afstandje en vroeg of ik even die kant op kwam, dus ik liep achter de bar vandaan en toen zei hij, hier zijn twee tickets voor de wedstrijd, je mag iemand van hier meenemen, maar je moet nu weg! Chelsie stond vlakbij, dus zij was de gelukkige die met mij meeging naar de All Blacks!!

Dat moet ik even uitleggen… Eén van de eerste dingen die mij opviel hier in de pub was het ‘onoverzichtelijke’ lunch menu (lees: oerlelijk) en toen ik mij hier goed op mijn gemak voelde, heb ik op subtiele wijze mijn grafische expertise aangeboden. Gelukkig waren ze al van plan het menu te vernieuwen, dus dat kwam mooi uit. En ze waren tevreden over het nieuwe lunch menu, dus er kwam ook een barmenu, een platter-menu en nog drie andere menu’s. Een paar weken later vroegen ze mij wat ik ervoor wilde hebben dus ik zei dat ze mij mochten geven wat ze wilden, maar als hint, dat ik wel heeeeeeeeel erg graag naar een All Blacks wedstrijd wilde. En zie hier… kaartjes voor een All Blacks wedstrijd!

Wij als een gek onze spullen gepakt, gelukkig heb ik altijd een camera bij me, en naar het stadion gerend. Op weg naar buiten (door de pub) keken mijn collega’s mij vreemd aan werden we nageroepen ‘I hate you’ met een lach, iedereen was jaloers dat wij naar de wedstrijd gingen!! Ondanks dat het lente begint te worden was toch nog redelijk frisjes… dus dat gebibber in het filmpje komt door de kou… De wedstrijd was echt geweldig! De All Blacks speelden de tweede groepswedstrijd tegen Japan en het stadion was goed gevuld. We zaten eerste rij, iets uit het midden van het veld en we waren precies op tijd voor het volkslied en de Haka, die wil ik echt voor geen goud missen! Het hele stadion ontplofte bijna, geweldig!!!!

De All Blacks begonnen de wedstrijd goed en bleven de Japanners de hele wedstrijd baas! In de tweede helft moesten de AB’s aan ‘onze kant’ scoren en hadden we iets beter zicht. Japan scoorde zelfs ook nog een keer, waar iedereen luid voor juichte! Uiteindelijke score 83 – 7, de hoogste score tot nu toe!! Bekijk de highlights hier

Helaas ging was het erg snel voorbij… Maar echt geweldig om dit mee te mogen maken!!!

En ja, ik ga jullie weer vervelen met informatie over Rugby…

Het spel in grote lijnen…
Elke wedstrijd duurt 80 minuten, verdeeld over twee helften van 40 minuten. De bal is ovaal en mag niet voorwaarts gegooid worden, hij mag wel voorwaarts getrapt worden. Elk team bestaat uit 15 spelers (8 ‘forwards’ en 7 ‘backs’)

Tackles zijn legaal en een goede manier om de bal af te pakken. Ze komen meestal erg agressief over, maar rugby wordt gespeeld door echte mannen, dus geen probleem! Een speler die getackled word moet de bal naar een andere speler zien te krijgen of loslaten.

Een ‘Line Out‘ is een soort ingooi, maar dan wat extremer, de spelers in het veld worden letterlijk opgetild om de bal hun kant op te krijgen.

Penalties worden gegeven als de bal voorwaarts gegooid wordt, buiten spel is (je mag als speler niet voor de speler met de bal staan)

Een ‘knock on‘ is wanneer de bal voorwaarts ‘stuitert’ als je ‘m niet goed opvangt, het spel wordt hervat door een ‘scrum‘. In een scrum staan een aantal spelers van de teams tegen over elkaar, de bal wordt in het midden gegooid en de spelers proberen door het andere team weg te duwen de bal te pakken.

Scoren:
Om een ‘try‘ te scoren, moet de bal op de grond achter de lijn gedrukt worden. Een try is 5 punten waard. Het team dat de try gescoord heeft krijgt de kans ’to convert the score’ (conversion) door de bal tussen de palen te trappen. Goed voor 2 punten extra.

Als er een overtreding gemaakt is, krijgt het andere team een penalty, de bal wordt dan geplaatst op de plaats waar de overtreding plaatsvond en het team krijgt de kans om de bal tussen de palen te trappen. Je kunt hier 3 punten verdienen.

Drop Goal: als je niet door de verdediging denkt te komen kun je je kans grijpen en de bal tussen de palen schoppen wanneer je maar wil. Hiermee verdien je 3 punten (mijn iPhone applicatie ‘Rugby 2011’ zegt dat Engeland met een Drop Goal de wereldtitel pakte in 2003)

De ‘Rugby Spirit
De All Blacks zijn hier minstens dubbel zo populair als Oranje in Nederland, de scheids is hier geen hondelul als hij een beslissing neemt en de spelers gaan niet in discussie over de beslissing! Supporters zitten hier gewoon door elkaar en worden niet gescheiden door hekken. Iedereen juicht als er gescoord word, door welk team dan ook en er zijn geen spreekkoren. Spelers en supporters zingen het volkslied uit volle borst mee met hun hand op het hart.

2 reacties

 1. Ha die Ingeborg,

  Boffen!!! The All Blacks zien vanaf de eerste rij in het midden! Zo beleef je nog eens wat ver weg. Een mooie beloning voor je grafische werk. Moet je wel ff op de foto zetten, ben ik wel benieuwd naar.
  Het is vast heel gezellig met die wedstrijdsfeer in Hamilton deze maanden, en zeker na de tot nu toe drie overwinningen van the All Blacks. Zijn ze nog in de zaak geweest en zou je ze herkennen??
  De rugbyregels heb je goed uitgelegd, dus ik kan nu zo een wedstrijdje spelen. Misschien op het familieweekend?

  Ijsland was fantastisch! Daar wil ik nog wel eens naar toe en dan het hele eiland verkennen voor zo ver dat mogelijk is.
  Nu is de rust weergekeerd na het vieren van onze verjaardagen en komende tijd gaan we ons richten op Nieuw Zeeland. Het schiet al aardig op.

  Nou Borg succes met werken en gauw tot ziens!!
  Kus van mamsje

 2. Ha die Ingeborg, het heeft even geduurd,maar we hebben je site weer gelezen.Geweldig die verhalen over rugby,en die Haka vind ik helemaal top,heb er net een paar bekeken,krijg ik wel een beetje kippenvel van,wat een kracht spreekt eruit.We hebben zelfs afgelopen weekend de rugby-stand op teletekst bekeken!Leuk dat je club zo goed presteert. Hier is het vandaag dan eindelijk herfst geworden na een heerlijke nazomer. Het regent,waait en de bladeren storten naar beneden.
  Tijd voor een potje thee en lekker cocoonen dus. We hebben aardig wat filmpjes in voorraad dus wij komen de komende periode wel door.Veel plezier nog en dikken Knuz van Margriet X.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sidebar

Blog

Archief