Kruipdoor Sluipdoor

Na weer en week hard werken, had ik de afgelopen 2 dagen vrij. Hier in de buurt heb je de Waitomo Caves, de grotten waar je de glimwormen uit de BBC-serie ‘Earth’ kunt bewonderen. Maar daar kost het 135 dollar en van wat ik heb gehoord, worden daar bussen vol toeristen gedropt. De Argentijnen dier hier ook verblijven hadden waren naar een andere grot geweest, de Nikau Caves, 35 dollar, waarschijnlijk iets kleiner, geen bussen vol toeristen en minstens zo mooi. De Canadezen, Tim & Sheila wilden ook graag naar de grotten, dus dat kwam mooi uit!

Het was ongeveer 2 uur rijden, maar het was echt de moeite waard! We kregen een zaklamp mee en een helm op, en het avontuur kon beginnen! Omdat het zo kleinschalig was, hadden we praktisch een privé-tour, het was alleen wij drieën en de gids. Vlak voor de ingang van de grot leek het wel het regenwoud, met ontzettend veel groen. In de grot werd het langzamer donkerder en we moesten een stukje door het water lopen. Verder was het klauteren en bewonderen. Op een gegeven moment moesten we door een klein ‘gat’ naar beneden, daarna was het zo laag dat je moest kruipen en daarna werd het nog iets lager waardoor je je als het ware met je ellebogen moest voortbewegen, echt zo’n situatie waar je niet wil denken ‘wat als er dit of dat gebeurt…’ Daarna konden we weer gewoon recht op lopen en op sommige stukken was het tot aan je knieën door het water lopen. De gids zei ook iets over een aal die een keer aan zijn teen knabbelde en ik dacht dat hij een geintje maakte, totdat hij met zijn zaklamp op het water scheen en daar een aal voorbij zwom… Gelukkig had ik schoenen aan!

Af en toe zag je de slijmerige draden hangen (daarmee vangen glimwormen de vliegjes) en omdat het zo laag was kon je ze van dichtbij bekijken. Als je dan je zaklamp uit deed, zag je overal kleine stipjes licht. In het hoogste gedeelte van de grot, leek het wel een sterrenhemel! Ik had helaas niet mijn spiegelreflex mee (& statief), alleen mijn kleine cameraatje en ik heb geprobeerd een paar foto’s te maken, maar ik kreeg het er niet goed op. Ik heb 2 foto’s met een paar lichtstipjes, maar dat komt in de verste verte niet in de buurt met hoe het er in het echt uitziet!

9 reacties

 1. Erg leuk maar voor mij iets te spannend pfffff zo in een grot kruipen gaat mij iets te ver. Ik blijf dan liever buiten zonder gloeiwormen….
  Goed dat jij dat wel ‘durft’.

 2. hallo ingeborg we hebben je prachtige verslag gelezen ik moet er niet aan denken dat je daar door moest kruipen opa vond het geweldig ik verstuur dit via alma haar mailadres ik ben al drie keerbezig geweest maar het lukt niet alma heeft er achter gezeten en is er iets niet goed bij ons is alles goed
  LIEFS OPA EN OMA

 3. Je moet er wat voor over hebben maar dan zie je ook wat!!!
  Was je ook die grot ingegaan als je wist dat het kruip door- sluipdoor was?? Ik niet! Door zo’n kleine opening kruipen en gebukt onder de grond lopen geeft mij een erg onbehaaglijk gevoel. Maar je hebt weer iets bijzonders meegemaakt. Heb nog nooit van gloeiwormgrotten gehoord hier in Europa.
  Heb je al plannen waar je volgende week naar toe gaat?
  Ben benieuwd.
  Werk prettig de laatste dagen.

  Kus van mamsje

 4. lieve ingborg
  wij vonden ale voto’s hil leuk
  die groene boom met al die blaaderen leek wel een spinewep

  We vieren volgende week Matthews verjaardag en dan gaan we je wel heel erg missen hoor! Dat doen we nu al;)
  Matthew gaat vanaf nu ook zelf vaker op je blog een bericht typen want hij heeft nu zijn eigen computer!
  Schrijf je nog een mailtje terug?

  tot vogentjaar en nog vijn wiekent

  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 5. Ha die Ingeborg, ik sluit me volledig aan bij de vorige schrijvers, voor mij veeeeel te claustrofobisch, maar wel mooi om over te lezen. Waar ga je hierna naar toe, blijf je nog op het zuidereiland?.Ik heb net ook de blog van Anneke gelezen, die beleeft ook van alles… Leuk hoor, 2 van die ondernemende nichtjes.
  Wij gaan maandag voor 5 dagen naar Berlijn, ook zin in.
  Hier is het druilerig weer, nog een paar weken en dan begint het voorjaar….
  Geniet en dikke knuz van ons.

 6. Hee ingeborg. Je klinkt echt als een National Geographic Channel verslaggever 🙂 als je zo’n gele rechthoek bij je hebt is het helemaal compleet. Erg gaaf wat je beleefd hebt en mooie foto’s van de grot en het groen. Lp

  Je beleeft echt een mooie tijd daar. Keep on enjoy!!!

  Groetjes van Anne en mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sidebar

Blog

Archief