Kawhia

Zo, ik dacht, ik schrijf maar weer eens een stukje op mijn blog… De afgelopen dagen heb ik veel gewerkt, en het zijn best lange dagen. De eerste week elke dag van 9 tot 7 en de afgelopen week van 10 tot half 7.

Donderdag en vrijdag had ik een vrije dag. Carey, één van mijn collega’s, is half Māori en zij heeft mij uitgenodigd op een bijeenkomst van een groep Māori’s in Kawhia, hier vlakbij (je spreekt de wh uit als een f). Deze bijeenkomst duurde 3 dagen en de groep bestond uit zo’n 50 mensen. Gister was de eerste dag en ik werd door Carey opgehaald, een aantal dames hadden broodjes gemaakt en we waren precies op tijd voor de lunch. Daarna kwam er nog een groep jongeren (ook māori’s) uit Hamilton en die werden traditioneel verwelkomd met een groet, vervolgens was iedereen vrij om te doen wat hij of zij wilde. Carey gaf mij een rondleiding en vertelde wat over de cultuur en de gebouwen en waarvoor ze dienden. Kawhia is volgens de verhalen de geboorteplaats van een belangrijke māori-krijger uit de geschiedenis. Hier ligt ook een historische waka (kano) begraven. Het hoofdgebouw, Auaukiterangi (het ontmoetingsgebouw) is helemaal van hout gemaakt, binnen in zijn veel beschilderingen en bewerkt hout. Dit is een zeer belangrijk gebouw, je moet hier je schoenen uitdoen voordat je naar binnen gaat en je mag hier geen foto’s maken (helaas). Hier komen de Māori samen tijdens bruiloften, begrafenissen en andere belangrijke bijeenkomsten. Vaak slapen ze hier ook. Hier op de heuvel staan 2 stenen, die aangeven waar ‘Tainui’ (waka) ligt begraven.

Later in de middag kregen de jongeren instructies in hoe je moet peddelen in de waka’s. Het is hier niet een kwestie van peddel in het water en gaan met die banaan, maar het gaat hier ook om respect voor de waka’s, dus niet vloeken, roken of andere dingen doen in en rond de waka’s die niet horen, waar je op moet letten en het leren van welke actie hoort bij welke kreet, zodat iedereen synchroon peddelt. Later mocht ik ook het water op en gelukkig had ik alles snel door. Het was lekker weer, dus we hebben ook een duik genomen! Ik ben wat verbrand in mijn gezicht tijdens dit uurtje op het water…

De volgende dag heb ik een stukje gewandeld langs het strand. Het strand is hier prachtig, want hier langs de westkust hebben ze zwart zand, echt heel bijzonder! ’s Avonds werd er nog wat geoefend met de traditionele zang en dans, ik vond de ‘Haka’ erg indrukwekkend om mee te maken! Deze dans is erg belangrijk en de All Blacks, het nationale rugbyteam van Nieuw Zeeland, voeren deze dans voor elke wedstrijd op.

Meer over Kawhia

11 reacties

 1. HOY INGEBORG
  fijn weeriets vanjete horen wat geweldig zeg wet je meemaakte dat gebeurt niet iedereen zeer bizonder
  je maakt wel lange dagen met dat werk maar zo kom je ook weer tot zulke mooie en aparte uitstapjes tegen
  bij ons is alles goed we verlangen naar het voorjaar het weer is momenteel erg somber we moeten nog even geduld hebben LIEFS OPA EN OMA

 2. Heel bijzonder om dit mee te maken, zo zonder toeristische opsmuk. Weet je ook waarom de kano zo’n grote rol speelt? Jammer dat je geen foto’s mocht maken hoewel ik dat wel begrijp. Heb je al plannen wat je gaat doen als je niet meer werkt?
  Wij zijn weer aan het werk en worstelen ons door de sombere dagen heen, wat een verschil met Oostenrijk! Maar er bloeien al akonietjes en de sneeuwklokjes doen ook hun best, dat duurt niet lang meer.
  Werk prettig. dikke kus van mij.

 3. Goed bezig Ing, nog een zang- en danscarrière erbij!

  Enneh, vergeet je niet af en toe een foto te maken? :-p

  Liefs van je kleine neef

 4. Hoi Ingeborg, leuk om weer wat van je te horen, en dan zulke mooie beelden erbij.Wij hebben de film ”Whale Rider” en dat vertelt heel mooi het verhaal over de Maori traditie over de opvolging van de stamoudste. Hierin worden de traditie van de Haka en de kano ook in verteld evenals hun oorsprong.
  Er zijn prachtige beelden over het oa ontmoetingshuis en degene die erin spelen zijn zelf Maori en niet perse acteur. Het speelt zich af in deze tijd en is echt een aanrader voor wie er meer over wilt weten, wij hebben de film al meerdere keren gezien, en blijft mooi en boeien!

 5. Lieve tante Ingeborg,
  Ik weet niet wat er staat geschreven maar ik vind de computer zelf wel interessant… Nu ben ik samen met mama bij Oma Ineke, we hebben er lekker naar toe gewandeld. Mama zei dat jij vroeger ook veel met mij ging wandelen maar dat weet ik niet meer zo goed (ik ben nu ook al zo groot!!). Ik mis je wel lieve tante Ingeborg, gaan we snel weer skypen?
  Dikke natte kwijlkus van Jason

 6. Hey Ing, wederom weer een fantastisch blog. Ben je toch speciaal uitgenodigd, gaaf zeg! Prachtige foto’s ook weer, wel jammer dat je daar verder geen foto’s mocht maken…was wel benieuwd hoe het er uit zag. Veel plezier en tot snel!
  x je zusje

 7. ha die ing

  was ook wel bijzonder dat je vader een telefoontje kreeg in de ski lift in oostenrijk, we hoorden dus vers van de pers waar je was. echt super voor je om dit zo mee te maken he. dikke kuzzzzzzzzzzzz Alma

 8. Heey Ing,

  Leuk om weer wat te lezen hoe het je vergaat. Hard aan het werk lees ik, erg leuk om de filmpjes te zien! En dat mooie weer is vast wel fijn.
  Hier stormt het enorm.. wat een herrie de wind om het huis, ik heb nu vakantie. Dinsdag komen je moeder, neefje en schoonzus even in mn huisje kijken!! erg leuk. En zaterdag op naar Gran Canaria, mn ouders en oom Hans en tante Simone zijn er nu aan het bakken!

  Ik hoop snel weer wat te lezen! Groetjes Harriet

 9. hoi Nicht ,de enige echte.
  Jij bent echt helemaal lekker bezig. wat leuk dat je dat kon meemaken ,en lekker dat het mooi weer is. Miranda overblijf ,vroeg nog wat je allemaal meemaakte.
  lekkerdat je even werk hebt .knap ook met de taal. ,
  ik zal proberen om vaker te reageren.
  huisje is bijna klaar en dan kan je weer is savonds wat doen. xx lieve groetjes Riek en de rest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sidebar

Blog

Archief