De Golden Circle

Vandaag was een drukke maar interessante dag! Ik heb de Golden Circle tour gedaan, dan kom je langs de Gullfoss waterval, een aantal geysers en door Thingvellir National Park. Anna, uit het hostel deed de tour ook! De eerste stop was trouwens bij een energie-bedrijf, we kregen hier wat meer te horen over hoe de natuurlijke warmte uit de grond wordt gebruikt in het dagelijks leven. Was op zich wel interessant.

De 2e stop was de Gulfoss waterval. Wat hier direct opviel was de kou… Het zal ook de combinatie zijn geweest met de harde wind en de ‘damp’ die van de waterval afkwam, maar gelukkig was ik goed ingepakt! Van een afstandje had je een mooi uitzicht over de hele waterval, als je met het pad naar beneden liep (of gleed…) keek je vanuit een andere hoek en had je mooi zicht op de canyon die door het water uitgesneden was. Door de lage temperatuur was het pad bevroren en moest je je goed vasthouden aan het ‘hek’ om veilig naar beneden te gaan. Maar het uitzicht was het geglibber meer dan waard! Zie de foto’s en filmpje hieronder. De kou had ook een erg mooi effect op het gras naast de waterval.

Daarna zijn we naar het geyser-gebied gereden. De belangrijkste geyser was er helaas mee opgehouden na de aardbeving van 2000, maar de Strokkur Geyser deed het ook goed! Deze spoot water en stoom gemiddeld elke 5 minuten de lucht in, erg indrukwekkend! Maar hij doet niet altijd wat je verwacht, want soms deed hij 2 kleine uitbarstingen achter elkaar en moest je dan weer 8 minuten wachten op een grote uitbarsting… Ook hier waaide het behoorlijk en na een tijdje wachten met m’n camera op scherp, voelde het net of mijn vingers eraf vielen, zo koud was het… Gelukkig hadden we hier 2 uur om rond te lopen en te lunchen, dus ik kon weer even opwarmen aan een kopje thee! Ook dit was de kou meer dan waard.

Laatste stop van deze dag was Thingvellir National Park. Dit is en zeer belangrijke geologische plek, want hier komen de Noord-Amerikaanse en Europese tektonische platen bij elkaar (eigenlijk gaan ze 2,5 cm per jaar van elkaar af…). Door deze scheur in de aarde heeft IJsland af en toe last van een aardbeving, een vulkanische uitbarsting, en de meer aangenamere thermische baden e.d. Ook in de geschiedenis van IJsland is dit een belangrijke plek, want vroeger kwam hier het ‘parlement’ bij elkaar om de wetten en straffen te bepalen. Nu nog steeds is er geloof ik één keer per jaar een bijeenkomst van het parlement in de buitenlucht in dit National Park.

We waren zo rond half vijf weer terug in Reykjavik en hebben nog even navraag gedaan over het noorderlicht, want ik zou graag meer willen zien en in de weersvoorspelling zag ik dat het redelijk helder zou zijn de volgende dag, dus ik wilde graag nog een tour boeken, maar die vrouw aan de balie zei dat er vandaag meer kans was om het noorderlicht te zien, omdat er meer activiteit was. Morgen zou de activiteit meer in het noorden zijn en niet boven Reykjavik, dus ik heb een tour geboekt voor die avond. We hebben in een sportcafé een hapje gegeten onder het genot van wel 4 voetbalwedstrijden (op verschillende tv’s) waaronder een wedstrijd van FC Utrecht. Daarna weer met de bus naar Thingvellir, maar het noorderlicht bleef helaas uit, dus na een uurtje in de kou, weer terug. Om weer warm te worden ben ik even lekker in de sauna geweest. Dat gaf wel een relaxed gevoel. Ik denk dat ik wel goed zal slapen vanavond!

7 reacties

 1. jeetje, really amazing and awsome!!
  ijsland staat nu heel hoog op mijn lijstje.
  Prachtige foto’s.
  Wat zal je genoten hebben ondanks de kou.
  Er zullen in de lente wel mooie bloemen bloeien.

 2. Je moet even geduld hebben …….maar dan zie je wel iets heeeeeeel moois! Prachtige filmpjes Ingeborg!! En de foto’s mmmmmmmmmmmmmmmm

 3. Wij willen ook naar IJSLAND!!! Gaat daar nog druk worden met al die Zigtermannetjes!!!
  Prachtig Ingeborg! Je kunt er een prachtig boek van maken als je weer thuis bent met al je foto’s erin!
  Ik doe vast een bestellig!

 4. Hallo Ingeborg,

  Indrukwekkende foto’s van Ijsland. Wat een prachtig land!
  Wel koud zo te zien en winderig, zo te horen. Ik heb in een boek van Desmond Bagley spannende verhalen over ijsland gelezen, waarin de Strokkur een prominente rol speelt.
  Veel plezier verder op IJsland. En tot een volgende kijk.

 5. Heey Ing,

  Ben weer helemaal bijgelezen.. erg leuk hoor en super mooie foto’s. Klinkt allemaal goed, heb je al leuke mensen ontmoet?
  Ik heb hier herfstvakantie.. lekker aan het klussen in huis!

  Groetjes Harriet

 6. waouww..gaaf IJsland!!
  mooie foto`s Ingie!
  ik lees dat je het noorderlicht toch hebt gezien, dat moet indrukwekkend zijn geweest.
  ik hou je site ff in de gaten
  groetjes Niels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sidebar

Blog

Archief